Bilde

En god plan for belysningen i hjemmet og de ulike rommene kan utgjøre enorme forskjeller på romfølelsen og ikke minst trivselen...

Denne kampanjen er utgått.
No items found.

En god plan for belysningen i hjemmet og de ulike rommene kan utgjøre enorme forskjeller på romfølelsen og ikke minst trivselen. Bevisst bruk av lyset endrer hele karakteren på de forskjellige rommene og samspillet mellom lys og skygge skaper interessante variasjoner enten det er snakk om lesekroken eller på kjøkkenbenken.

Planleggingen

Spesielt i skandinaviske land kan det være viktig med god belysning i de mørke kalde vinterperiodene. Det kan være lurt å bruke god tid på planleggingen her for å oppnå den beste belysningen. Man bør tenke over hvilken typer lys man trenger i de forskjellige rommene, spørsmål slik som hva rommet skal brukes, hvordan skal interiøret og eventuelt møbler bli plassert? Det kan ofte lønne seg å ha planen for interiøret på plass før man velger belysningen, så får man et tydeligere bilde av hvordan atmosfæren kan tilpasses etter ønsker og behov.

Førsteinntrykket

Gangene er kanskje ikke rommet man oppholder seg lengst i, men som vi alle går igjennom. Her er det fint med et skikkelig godt førsteinntrykk. Mange har mindre eller smale ganger uten noe naturlig lysinnslipp, her anbefaler vi gjerne lyssetting av veggene mens på en lengre gang kan det være stilig med spotlys langs veggen.

Scenen i hjemmet

Hyggerommet, her vil nokmange av oss ha en hyggelig og lunere stemning. Vi anbefaler lyssetting av vegger, men nødvendigvis ikke gulv, det sparer man gjerne til lesekroken eller kanskje stuebordet. Dette kaller man indirekte lys, som ofte gir et godt resultat med romfølelsen. Bruken av indirekte lys betyr at man bruker en metode for å montere og bruke lys til fremheving av uteområder, vegger eller tak. Med indirekte lys kan det bli mer stilig å ha fokus på elementer i stua også. Eksempelvis malerier, flotte møbler eller bilder er med på å skape godstemning.

Ikke alltid bare søvn

Flere og flere nordmenn har åpne stue- og kjøkkenløsninger nå til dags, og arealene blir ofte mindre. Det er her soverommet gjerne blir avslapningsrommet for litt alenetid eller den andre stua i hjemmet. Da må man tenke litt mer på belysningen. Kanskje soverommet blir møblert litt, med et parstoler og tv? Har du et garderobeskap kan det være smart å plassere lyset inni skapet, gjerne slik at lyset slås på når man åpner dørene, praktisk for deg og ikke minst andre som kanskje prøver å sove.

Energi og ro

Badet kan ofte være noe vanskeligere å belyse med tanke på de forskjellige behovene man gjerne har på baderommet. Et tydelig og naturlig lys i speilet, men kanskje noe mindre lyssetting i dusj. Ofte kan det være lurt å montere lyset rundt speilet, da får man godt lys rundt ansiktet på en mer naturlig måte. Her kan vi sterkt anbefale dimmelys også, da de aller fleste av oss ikke får noe godt utbytte av flombelysning før leggetid. Gjerne unngåbruken av blålys her også, da man kan få inntrykket at man eksempelvis ser litt blekere ut enn virkeligheten.

Arbeid og kos

Det kan væreviktig å montere ordentlig belysning ved kjøkkenbenken, med flere lyskilder i tillegg til de andre lysene i rommet. Godt lys her kommer til god hjelp hvis man holder på den sylskarpe kjøkkenkniven eller sjekke at maten er frisk og ikke minst når en leser oppskrifter. Fint er det også om kjøkkenskapene er belyst, spesielt inn i skapene og gjerne ned på gulvflater så blir det litt lettere med renhold. Når gjester eller familie har satt seg til rette kan det bli god stemning med dimmer lys i optimal høyde, gjerne med en skjerm som fokuserer lyset på gjester og mat.

 

Vi håper du har lært en ting eller to om belysning og hvor viktig det kan være for trivselen i et rom. Om du føler deg inspirert, men kanskje trenger hjelp, kan vi selvfølgelig hjelpe deg med byggeprosessen - fra tegnestadiet og til lyspunktene skal på plass. Elektrikere hos Norelco Elektro kan blant annet montere lamper, ledlys, spotter, eller montere ny stikkontakt.

 

Ta kontakt så finner vi sammen den beste belysningen for ditt hjem.

icon of factory
Bedriftskunde
icon of telephone
Kontakt oss